2022 Cumhurbaşkanı Yıllık Programı'nda üniversiteye hazırlanan öğrencileri ilgilendiren karar çıktı. Resmi Gazete'de yayınlanan habere göre; hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarında uygulanan baraj sıralaması yükseltilecek. Bu alanlarda olan bölümlerin hepsine başarı sıralaması zorunluluğu gelecek.
Hukuk Başarı Sırası 100 Bin Oldu
Hukuk fakültesi isteyen öğrenciler için; 2022 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sınavında 100 bine girmek zorunlu hale geldi.
Hemşirelik Bölümüne Baraj Mı Geliyor?
YÖK, meslek icra yetkisi veren hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarının asgari başarı puan şartının artırılması ve bu uygulamanın kapsamının genişletilmesi ön gördü. Tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi bölümlere ek olarak hemşirelik, ebelik gibi programlara da başarı sırası getirilmesi gündem haline geldi.
YKS'de Güncel Baraj Puanları Nedir?
Tıp: Sayısal (SAY) puan türünde en düşük 50 bininci.
Diş Hekimliği: Sayısal (SAY) puan türünde en düşük 80 bininci.
Hukuk: Eşit Ağırlıklı (EA) puan türünde baraj 100 bininci.
Mühendislik: Orman, ziraat, su ürünleri, su bilimleri fakülteleri programları ile ağaç işleri endüstri mühendisliği programları hariç SAY puan türünde en düşük 300 bininci.
Mimarlık: Sayısal (SAY) puan türünde en düşük 250 bininci.
Eczacılık: Sayısal (SAY) puan türünde en düşük 100 bininci.
Hukuk Fakültesi Kazanmak için Kaç Net Yapılması Gereklidir?
Hukuk Fakültesi okumak isteyen adaylar öncelikle TYT ve AYT sınavlarına girmeleri gereklidir. Bir devlet üniversitesi kazanmak için; TYT sınavından en az 60 net ve AYT sınavından en az 50 net yapmak gereklidir..
Mühendislik Fakültesi Kazanmak için Kaç Net Yapılması Gereklidir?
Mühendislik Fakültesinde okumak isteyen adaylar öncelikle TYT ve AYT sınavlarına girmeleri gereklidir. Bir devlet üniversitesi kazanmak için; TYT'de 35 Türkçe neti, 35 Temel Matematik neti, 15 Fen Bilimleri neti ve 10 Sosyal Bilgiler neti yapılması; AYT için 30 Matematik-Geometri neti ve 31 Fizik-Kimya-Biyoloji neti yapmak gereklidir.