Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in de katıldığı toplantı da eğitim de gündeme geldi. Nitelikli eğitime erişmeği hedeflediklerini açıklayan Özer şu ifadeleri kullandı: ''2021-2022 eğitim ve öğretim yılında resmi ve özel 14 bin 137 okul öncesi, 24 bin 778 ilkokul, 19 bin 323 ortaokul ve 13 bin 82 lise ile toplam 71 bin 320 okulda 1 milyon 171 bin 891 öğretmen ve açık öğretim öğrencileri de dahil olmak üzere 17 milyon 436 bin 532 öğrencimiz ile eğitim ve öğretime devam ediyoruz."
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçesi üzerine şu ifadeleri kullandı:
''Bilindiği üzere başta bakanlığımız ve hükümetimiz eğitimde fırsat eşitliği artırmak için tüm okul, sınıf ve kademeler de ders kitaplarını ücretsiz olarak dağıtıyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu ders kitaplarına ilaveten her ayın ilk haftasın da da dağıtılan destekleyici yardımcı kaynak, etkinlik kitapları, fasiküller ve öğretmenlerimizin kullanacağı materyallerle ilgili Ekim ayında ciddi bir çalışma başlattık. Bu kapsam da Bakanlığımızca hazırlanan kaynakları her ayın ilk haftası elektronik ortamda tüm öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin kullanımına ücretsiz olarak açıyoruz. Ayrıca hazırladığımız bu destekleyici materyalleri ve kaynakları basılı olarak da bu aydan itibaren öğrencilerimize ücretsiz olarak ulaştıracağız. Böylelikle kaynak temini konusunda ailelerimizin üzerinden önemli bir yükü de almış olacağız.
''1 milyon 248 bin öğrencimizin faydalandığı taşımalı eğitim ve yemek yardım programı için 6,3 milyar lira, 422 bin engelli evladımızın faydalanacağı eğitim programları için yaklaşık 5,5 milyar lira, öğrencilerimize destekleme ve yetiştirme kursu çerçevesinde yaklaşık 1 milyar lira, ilköğretim ve ortaöğretimde toplam 271 bin öğrencimizin faydalandığı burs, giyim ve kırtasiye yardımı ile harçlık ödemeleri için yaklaşık 2 milyar lira, pansiyonlarda barınan 273 bin öğrencimize barınma desteği olarak 1,4 milyar lira, ücretsiz kitap dağıtımı için 1,2 milyar lira, özel okul desteği kapsamında 1 milyar 12 milyon lira, 1416 sayılı Kanun Kapsamında yurt dışında öğrenim gören 4 bin 400 öğrencimiz için 914 milyon lira kaynak ayrılmıştır."
Yeni Anasınıfı Müjdesi
Bakan Özer: "Temel eğitimde tüm okulların imkan farklılıkları ortadan kaldırılacaktır. Bu proje kapsamında okul öncesi eğitimde kapasitede ciddi artış sağlanacaktır. Bu kapsamda 3 yaş grubunda yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50'ye, 4 yaş grubunda yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70'lere ve 5 yaş grubunda yüzde 78 olan okullaşma oranını ise yüzde 100'e çıkartmayı hedefliyoruz. Bu vesile ile 5 bin yeni anasınıfını ikinci döneme yetiştireceğimizin müjdesini de buradan vermek istiyorum. Böylece, 5 yaşında okullaşma oranını yüzde 78'den yüzde 85'e çıkarmış olacağız. 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınıp alınmaması Bakanlığımızın değil, yüce Meclisimizin takdiridir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bizim kısa vadedeki hedefimiz, 5 yaş çocuklarımızın yüzde 100'üne eğitim sunabilecek bir altyapı ve kapasiteyi hazır hale getirmek ve tüm vatandaşlarımızın hizmetine sunmaktır. Başta İstanbul'da olmak üzere tüm yurt sathında yeni açacağımız okullar sayesinde, 5 yaş çocuklarımızın tamamına, kolay ulaşılabilir bir şekilde yaygınlaştırarak, okul öncesi eğitim sunmayı amaçlıyoruz. Böylece hangi gelir grubundan olursa olsun tüm çocuklarımızın ilkokula daha hazırlıklı gelmelerini sağlamayı istiyoruz." dedi, Yeni açılan anasınıflarıyla birlikte okul öncesi öğretmen atamaları ile net bir karar açıklanmadı. Tahminimizce yeni açılan anasınıflarıyla birlikte okul öncesi öğretmeni ihtiyacı artacaktır. Artan okul öncesi öğretmeni ihtiyacının atama sayılarına yansıyacağınızı düşünüyoruz.