1940'tan beri Türkiye yaz ve kış saatini kullanıyor; ancak maliyet tasarrufu gerekçesiyle 2016 yılında bu durum kaldırıldı. Yaz ve kış saatlerinin kaldırılmasının hemen ardından yapılan duyuru ile yaz saatinin kalıcı hale getirilmesine karar verildi. Yaz saatinin kalıcılığının ne zaman sona ereceği ve uygulama kaldırıldıktan sonra kış saatine dönüp dönemeyeceği ise merak edilen bir konuydu. 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan "30 Ekim 2016 Pazar saat 04:00'ten bir saat geri alınacak" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. Duyuru ile sabit saat uygulamasının başladığı öğrenildi. "Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03:00'te bir saat ileri alınarak başlatılan yaz saati uygulamasının yıl boyunca devam etmesine net bir şekilde karar verilmiştir.
Hükümet kararıyla yaz uygulamasının kalıcı hale getirildiği iddia edilse de belirlenen kalan süre uzmanlar tarafından ve özellikle sabah erken saatlerde işe ve okula bağlılığı olan öğrenciler tarafından uygun görülmedi.
Uzmanlar Psikolojinin Sabit Bir Saatten Etkilendiğini Açıklamıştı
Siyasetçiler tarafından zaman zaman gündeme getirilen bu konu, karanlıkta seyahat etmenin saldırı ya da taciz gibi olayların artmasına neden olduğunu iddia etse de uzmanlar da konuyu farklı bir bakış açısıyla ele alarak sabit saat uygulamasının ruh sağlığını da etkilediğini savundu.
Sabit Bir Kış Uygulaması İstendi
Uzmanlar sabit kalması gereken saatin tasarruf amacıyla yapılsa bile yaz saati değil kış saati olduğunu vurgulasa da her yıl olduğu gibi konu bu yıl da merak konusu oldu. Konuyla ilgili herhangi bir gelişme olup olmadığı net olarak bilinmiyor.
Bu Yıl Kış Saati Uygulamasına Geçilecek Mi?
Son zamanlarda kış saati uygulamasına geçilmesi gerektiğine dair yanıtlar gelse de konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamış olması ve bu yıl da yaz saatinin kullanılacağına dair bir ipucu olarak görülmemesi birçok kişi tarafından konuyu daha fazla araştırmaya itti. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi net bir açıklama yapılmadı.
Kış Saati Uygulaması Nedir?
Bir ülke veya bölgede daha az sabah ve daha fazla öğleden sonra güneş ışığından yararlanmak için saatler, yaz saati uygulamasına (DST) göre periyodik olarak ayarlanır. Bu gelenek uyarınca, saatler genellikle baharın başlangıcında bir saat ileri alınır ve sonbaharda bir saat geri alınır. Modern gün ışığından yararlanma saati fikri ilk olarak 1895 yılında Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından ortaya atıldı.