18 şehrimiz büyük bir deprem riski altında. Hangi şehirler depremden daha fazla etkilenme riskine sahip? İşte ayrıntılar...
Türkiye sismik açıdan hareketli bir bölgede bulunuyor. Bulunduğumuz konum ile birçok depreme şahit olup birçok can kaybı yaşadığımız günler oldu. Türkiye; Avrasya, Arap ve Afrika levhası arasında yer alıyor. Sınırlarımız içinde geçen fay hatları, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olarak sıralayabiliriz.
Deprem nedir?
Depremin tanımı için AFAD, "Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına 'DEPREM' denir. Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır." şeklinde açıklamıştır.
Deprem faktöründe en riskli iller
Deprem kuşağında olduğumuz için birçok il deprem riskini taşıyor. Deprem riski taşıyan şehirler fay hatları ile bağlantıları incelenerek derecelendiriliyor. 1. derece deprem kuşağında bulunan ve deprem riski taşıyan şehirleri, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova'yı, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük ve Hatay şeklinde sıralayabiliriz. Türkiye'de son dönemde can ve mal kaybının çok ağır olduğu birçok deprem yaşandı. Son dönemde yaşanan büyük depremleri 2003 Bingöl Depremi 6.4, 2011 Van Depremi 7.2, 2020 Elâzığ Depremi 6.8, 2020 İzmir Depremi 6.6 şeklinde sıralayabiliriz.