EYT Erken Emekliliğin Yolu Sonunda Açıldı! Kadınlar 42 ve Erkekler 48 Yaşında Emekli Olabiliyor!

EYT yasasında son dakika değişikliği geldi. Kimler EYT'den erken ayrılma hakkına sahiptir? İlk ödeme dönemi ne zaman gerçekleşecek? Bu tür konular son zamanlarda çok fazla merak uyandırdı ve yanıtlar için düzenli aramalar yaptı.

Vatandaşlar, EYT yasasının uygulanmasını ve emeklilik yaşının kaldırılmasını heyecanla bekliyor. Ayrıca programda, tanınan rakamlardan EYT yönetmeliği hakkında son dakika flaş açıklamalar var. Kadınlarda 42, erkeklerde 48 yaşında emekliliğin kapısı aralanacak.

EYT yasasının geri sayımı başladı. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT çalışmalarının tamamlandığını ve milyonlarca kişi için emeklilik hesabı oluşturulmasına başlandığını açıkladı. Yaklaşık 6 milyon EYT üyesi bu iddianın ardından araştırmalarına başladı. Beklenmedik bir durum olmadıkça, EYT yasası Aralık ayında yasama gündemine alınacak. EYT sorunu ancak bir formülle çözülebilir ve bu formüle dayalı bir çözüm geliştirilecek.

EYT’de Son Gelişme

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan ve sigortalı çalışanlara uygulanan EYT yönetmeliği ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan ve merakla beklenen çalışma grubu, çözüm formülünde sonuca ulaştı. Bakan Bilgin'in daha önce de belirttiği gibi teknik çalışmalar tamamlanmıştı, bu nedenle EYT yasasını açıklamakta acele edilmedi.

En son yapılan duyurulara ve gelen bilgilere göre EYT'de kademeli bir emeklilik olacak. Bu kapsamda, EYT yasasının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda onaylanıp Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte 1,5 milyon EYT üyesinin emekli olacağı tahmin ediliyor. Raporlara göre kalan 1-2 milyon EYT üyesi prim şartını yerine getirerek daha erken emekli olacak. EYT üyelerini çevreleyen tüm gizem, EYT kuralı Kasım ayı sonlarında veya Aralık ayı başlarında halka açıklandığında ortadan kalkacaktır. EYT'ye göre, prim, hizmet yılı ve yaş şartlarını yerine getirenler ilk etapta emekliliğe hak kazanacak. EYT kuralında nasıl bir prim ve hizmet yılı şartı aranacağı ise merak konusu.

Kimler Bu Durumdan Etkilenecek?

Aslında Bakan Bilgin'in açıklaması da nasıl bir EYT yapısının oluşacağını açıkça ve net bir şekilde ortaya koyuyor. Bakan Bilgin'e göre, "Çok sayıda televizyon kanalında çok sayıda uzmanın ellerinde kalemle hesaplamalar yaptığı görülüyor 1999 öncesi yaşla ilgili bir sorun olduğunun farkındasınız. O konuyu ele alıyoruz. Bize uygun tek bir model var” dedi. Bakan Bilgin ayrıca planların net bir şekilde Aralık ayında Meclis'e sunulacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri