İŞKUR- Toplum Yararına Programlar (TYP) Nedir?
Toplum Yararına Programlar (TYP) nedir?
İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde toplum yararına geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından kurulan programdır. TYP programına başvuran adaylar için işe yerleştirme aşamasında noter huzurunda kura işlemi, liste yöntemi ve yüzde seksen noter kurası ve yüzde yirmi liste yöntemi uygulanmaktadır. TYP ile işe yerleşen personeller yılın en fazla 9 ayında ve haftada 45 saat olmak üzere asgari ücretle çalışabilirler. Adaylar TYP den en fazla 24 ay yararlanabilirler. Adayların TYP ye katılımları zorunludur. TYP sürecinde sadece 14 gün ücretsiz izin kullanma hakları vardır.
TYP ile Kimler Yararlanabilir?
Kadınlar, eski hükümlüler, engelliler, 35 yaş üzeri bireyler, Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar çalışabilir. TYP'ye katılabilmek için adayların 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. İŞKUR üzerinden işsiz kategorisinde kayıtlı olmaları gerekmektedir. Açık öğretim programları hariç hiç bir programda kayıtları olmaması gerekmektedir. Emekli ve malul aylığı gibi gelirlerinin olmaması gereklidir. Çalışma sonucunda elde edilen gelirin net asgari ücretin 1,5 katını aşmaması gerekmektedir.
TYP'den Kimler Yararlanamaz?
1) İŞKUR tarafından düzenlenen bir kurs veya programdan (girişimcilik eğitim programı ve çalışanların mesleki eğitimi hariç) yararlanmış olan işsiz 6 ay geçmeden TYP’ye başvuramaz.
2) Mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.
3) Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.
4) Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz.
5) Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP’ye tekrar katılamaz.
TYP Hangi Alanlarda Uygulanmaktadır?
1) Çevre temizliği
2) Kamusal altyapının yenilenmesi
3) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi
4) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması
5) Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması
6) Ağaçlandırma
7) Park düzenlemeleri
8) Vadi ve dere ıslahı
9) Erozyon engelleme çalışmaları
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.