SGK'dan milyonlarca çalışana karşılıksız ödeme fırsatı! Nasıl başvurulur?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlar ile müjdeli haberi paylaştı. SGK'nın sağlık sorunları sebebiyle işe gidemeyen personellere rapor parası ödeyeceği açıklandı.
SGK tarafından sigortalılara ödenen ekonomik destekler arasında yer alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastalık, kaza vb. nedenlerle işgücü kaybına uğrayan ve sağlık raporu alarak belirli bir süre işe gidemeyen işçinin, işe devam edemediği günlere ait ücretini ödüyor! Pek çok kişi tarafından bilinmeyen ve talep edilmeyen rapor parası nedir? Meslek hastalığı veya iş kazası nedeniyle iş hayatından bir süre uzaklaşmak zorunda kalan ya da herhangi bir hastalık nedeniyle bir süre işine gidemeyen çalışana SGK tarafından ödeme yapılıyor. Rapor parası nasıl alınır? Başvuru nasıl yapılır? Şartları nelerdir? Detaylarıyla haberimizde…
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışanların statüsüne bakılmaksızın kaydı bulunan herkese sağlık sorunları nedeniyle iş hayatına devam edemediği günler için ödeme gerçekleştiriyor! Geçici olarak iş göremez duruma düşen çalışanların, işe devam edemedikleri günlere ait ücretleri SGK tarafından karşılanıyor. Pek çok kişinin bilmediği ve almadığı bu hakkı nedeniyle gelir kaybı yaşaması muhtemel! Ancak bu hakkını bilen vatandaşlar 2022 yılında SGK’dan rapor parası adı altında ödemelerini alabiliyorlar. Hastalık veya kaza gibi nedenlerle işgücü kaybına uğrayan ve belirli bir süre işine devam edemeyen çalışanlar, rapor süresince SGK’dan ödeme alabiliyor!
Vatandaşlar arasında rapor parası olarak da bilinen geçici iş göremezlik ödeneği, belirli şartlarda alınabiliyor. Bu nedenle çalışanın belirli bir süre için geçici olarak işgücü kaybına uğramış olması, bu durumun kalıcı olmaması ve işçinin işine bir süre sonra geri dönebilecek durumda olması gerekmektedir. Peki Rapor parası nedir? 2022 SGK Rapor parası ne kadar? SGK rapor parası nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir? SGK rapor parasını kimler alabilir?
SGK’DAN RAPOR PARASI MÜJDESİ
SGK, işe belirli nedenlerle devam edemeyen çalışanların o günlere ait ücretlerini karşılıyor. Ancak bunun için bir takım şartlar aranıyor. SGK mevzuatında yer verilen bu şartlar şu şekildedir:
– Kişinin geçici iş göremezlik durumunun oluşmasından önce SGK’ya sigortalı olarak kaydının yapılmış olması gereklidir.
– Rapora konu sağlık sorununun çıktığı sırada sigortalılık halinin devam etmesi de şarttır.
– Rapordan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primleri ödenmiş olmalıdır.
– Geçici iş göremezlik durumunun SGK tarafından yetkilendirilmiş Sağlık hizmet sağlayıcıları tarafından rapor ile belgelenmesi şarttır.
– Raporda hastalığın tedavi şekli, süresi ve durumu açıkça belirtilmelidir.
Rapora ilişkin ödemenin yapılabilmesi için rapor süresinin en az 3 gün olması gereklidir. Zira rapor parası, raporun 2. gününden itibaren ödenir. İlk 2 gün için ödeme yapılmaz. 3 günden az raporu olanlara SGK rapor parası ödenmeyecektir.
RAPOR PARASI NASIL ALINIR?
2022 yılında SGK rapor parası alabilmek için işverenin işçinin raporunu kayıt sistemi üzerinden işleme alması gerekmektedir. E-rapor sistemine yüklenen rapor SGK ilgili birimi tarafından incelendikten sonra onay alırsa, çalışana rapor parası Ptt şubeleri üzerinden ödenir. Ptt şubesi dışında çalışanlara ödemeleri Banka hesapları aracılığıyla yapılacaktır.
Rapor parası ödemesi çalışanların son 3 aylık brüt maaşı üzerinden hesaplanır. 3 aylık brüt maaşının gün bazına çevrilmesinden sonra yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı; ayakta tedavilerde ise günlük kazancın 3’te 2’si kadar ödeme yapılır.
Sgk’dan rapor parası başvurusunda bulunmuşsanız rapor parası sorgulama işlemini ALO 170 veya E-Devlet üzerinden 4A/4B İşgöremezlik ödemesi sorgulama sayfasından gerçekleştirebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.